Bellvei, l’editorial Gregal i caves Jané Ventura presenten el I premi Bellvei Negre

L’Ajuntament de Bellvei, l’editorial Gregal i el celler Jané Ventura han convocat el I premi Bellvei Negre de novel·la i relat negres. L’impulsor de la iniciativa, l’escriptor i realitzador del programa de literatura “L’alambí d’escriptors” de Bellvei Ràdio Ramon Valls, exposa que l’objectiu del premi és “oposar una resistència a l’abandó de la imaginació i de l’hàbit de la lectura, i donar suport a la cultura”. S’ha triat el gènere negre per “la facilitat amb què s’inclouen dins d’aquest gran calaix molts altres gèneres com l’urbà, el costumista, el romàntic, el dramàtic i fins i tot la comèdia, però al mateix temps és una mostra de sentiments oposats com són el bé i el mal”.

La iniciativa va néixer precisament al programa de Ramon Valls, en una entrevista amb l’escriptor de novel·la negra José Vaccaro, que serà el coordinador del jurat del premi de novel·la, amb l’escriptor i gestor cultural Xavier Borrell, la jutgessa i escriptora Graziella Moreno, l’escriptora Angelique Pfitzner i la també escriptora Elena Torres.

La presentació del I premi Bellvei Negre va tenir lloc a les caves Jané Ventura i va comptar amb la presència de Ramon Valls, José Vaccaro, Elena Torres, Xavier Borrell, el regidor de cultura de Bellvei Rafael Díaz i el gerent de Jané Ventura Gerard Jané. En acabar la presentació, els assistents van poder brindar amb una copa de vi negre, i amb xocolata negra de l’Obrador del Vendrell, pastissers que tenen vinculació amb Bellvei. Jané Ventura, l’Obrador i la botiga i espai de degustació Xerigots també protagonitzaran els maridatges de la jornada del lliurament de premis.

Presentació Bellvei Negre Medium 2

Rafael Díaz assegura que la implicació de l’ajuntament de Bellvei ha estat per l’objectiu del premi de “fomentar l’escriptura i la imaginació dels joves i donar a conèixer la feina dels escriptors”. Elena Torres, representant l’editorial Gregal, destaca la necessitat que hi hagi premis literaris en el món de la novel·la negre que siguin independents, i Xavier Borrell hi afegeix que “al món de la novel·la negra s’està parlant sobre la necessitat de novel·les noves” i que “cal renovació”. “Si tenim 20 festivals i en volem fer 50 d’aquí a uns anys (com els 63 que hi ha a França) no podem escriure sempre el mateix”, assegura Borrell.

El premi de novel·la està destinat a autors d’obres escrites en català o espanyol, originals, inèdites i que no estiguin compromeses o premiades a altres certàmens. La temàtica s’ha d’emmarcar en el gènere negre, entenent per tal que ha d’il·lustrar l’ambigüitat moral de la societat en què es desenvolupen els personatges, entre el quals estan el detectiu o policia, l’homicida, la víctima i altres secundaris. L’extensió de l’obra ha d’estar entre les 150 i les 250 pàgines. Els premis seran la publicació de la novel·la a l’editorial Gregal, el primer premi en suport paper i llibre electrònic, i el segon, en format electrònic.

Pel que fa al premi de relat, podran presentar-s’hi els alumnes de 3r i 4t d’ESO i Baxillerat, de qualsevol nacionalitat i que cursin estudis al Baix Penedès, sempre que les obres estiguin escrites en català o castellà i siguin original i inèdites i no estiguin compromeses o premiades en altres certàmens similars, i estiguin incloses dins del gènere negre. L’extensió màxima del relat serà de 5 pàgines DIN A4.

El termini de presentació de les novel·les i relats serà entre l’1 de desembre del 2016 i el 14 de febrer de 2017, sent admeses les 75 primeres que arribin. Els premis es lliuraran el 8 d’abril en una jornada literària que comptarà amb taules rodones al voltant del gènere negre i maridatges.

Anuncis